Blog

Airsoft pištolji – Šta su i koje vrste sve postoje?

Airsoft pištolji

Airsoft pištolji predstavljaju verne replike pravog vatrenog oružja, kako po dimenzijama, tako i po detaljima, pa donekle i u težini. Izrađuju se od ABS plastike ili metala, a za municiju koriste plastične kuglice prečnika 6 do 8 mm i težine od 0,20 do 0,23 g. Ove kuglice putuju mnogo manjom brzinom u odnosu na projektile vatrenog oružja, te se mogu koristiti i za gađanje u žive mete. Iako ne mogu nikog ozbiljno da povrede, izazivaju bol u pogođenom delu tela.

Airsof replike su prvenstveno namenjene za zabavu. Zapravo, one su nastale za potrebe airsoft igre koja je razvijena u Japanu 70-ih godina. Fotograf Ichiro Nagata, i sam strastveni entuzijasta pucanja, došao je na ideju da stvori model pištolja sa pravim projektilima koji ne mogu da ubiju. Zbog niske energije popularno su nazvani „meki vazdušni pištolji“.

U narednim decenijama airsoft pištolji su stigli u Evropu i Ameriku, gde su vrlo brzo doživeli komercijalnu upotrebu, stavljajući u drugi plan paintball igru. Poslednjih godina, osim za igru, našli su primenu i u obuci strelaca. Na taj način se smanjuje rizik od slučajnih povreda ili smrti usled nesavesnog pražnjenja.

Na osnovu mehanizma koji ih pokreće airsoft pištolji se dele u 3 grupe: automatik, gas i na oprugu.

Spring power airsoft pištolji

Ove replike rade na oprugu. Povlačenjem ručice zatvarača ili samog zatvarača opruga se zateže, potiskuje klip u cilindar, tako da se iz cevi ispaljuje kuglica. Za novo ispaljivanje potrebno je ponovo repetirati oružje.

Airsoft pištolji

Princip rada je veoma jednostavan, ali to ne znači da su spring power airsoft pištolji slabiji u odnosu na druge modele. Naime, mogu da imaju jačinu od 0.4 jula, pa naviše, kao i pištolji na gas i automatik.

Zbog povoljne cene veoma su popularni, naročito među početnicima u airsoftu.

Airsoft pištolji na gas

Prema mišljenju mnogih, replike na gas su najvernije pravim pištoljima. Baš kao što naziv kaže, pokreće ih ugljen-dioksid gas koji se dobija iz limenke ili posebnih ampula sa CO2 gasom za jednokratnu upotrebu. Pri čemu se gas puni u okvir ili se u njega ubacuje CO2 ampula, dok se kod pojedinih modela ampula ubacuje u dršku.

Airsoft pištolji na gas mogu biti sa BlowBack sistemom. Prilikom okidanja oslobađaju gas koji potiskuje zatvarač unazad, tako da dolazi do trzaja kao kod vatrenog oružja. Za razliku od njih, netrzajuće replike ispaljuju kuglice bez trzaja, te je i manja potrošnja gasa. Takođe, manje su veličine.

Automatik elektro airsoft pištolji

Airsoft elektro replike su najkompleksnije. Poseduju elektro pneumatski sistem, a rade pomoću baterije koja napaja električni motor. Dolazi do pokretanja zatvorenog mehanizma, te zupčanicu u njemu zatežu oprugu koja potiskuje klip u cilindar. Iz cilindra se istiskuje vazduh koji gura napred kuglice iz cevi.

AEG pištolji, kako se skraćeno nazivaju, veoma su precizni i mogu da ispale između 600 i 900 kuglica u minuti. Baterije za rad se pune tako da je jednim punjenjem moguće ispucati približno onoliko kuglica koliki je kapacitet baterije.

Airsoft pištolji

Airsoft pištolje vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i vazdušne puške, vazdušni pištolji, lukovi i strele i samostreli.