Blog

Teleskopske palice – pendreci

Teleskopske palice

Teleskopske palice – pendreci predstavljaju posebnu vrstu predmeta za samoodbranu koje su dizajnirane tako da se jednim pokretnom ruke rasklapaju u odgovarajuću dužinu koja omogućava nesmetanu upotrebu.

Sastoje se od cilindrične spoljne osovine koja sadrži teleskopske unutrašnje osovine. Unutrašnje osovine se spajaju jedna u drugu kada se palica proširi, a obično su u dizajnu 2 ili 3. Osovine su najčešće napravljene od čelika, dok laki modeli palica mogu imati osovine napravljene od drugih materijala, kao što je legura aluminijuma.

Teleskopske palice

U pogledu forme, teleskopske palice – pendreci mogu biti u pravoj i u konfiguraciji sa bočnom ručkom. Mada su češće u upotrebi modeli sa pravom formom. Takođe, u većini slučajeva imaju čvrst vrh na spoljašnjem kraju najtanje osovine. Svrha čvrstog vrha je da maksimizira snagu udarca kada se palica koristi kao udarno oružje.

Kada su se pojavile teleskopske palice – pendreci?

Teleskopske palice su moderni pendreci koji se razvijeni na osnovu drvenih modela. Naime, drvene palice su bile jedno od prvog oružja koje je izdato policiji. Mnogi ih smatraju najkorisnijim i najpouzdanijim alatima u policiji, iako odavno nisu u upotrebi. Razlog prestanka upotrebe jeste činjenica da su rani drveni dizajni bili neverovatno čvrsti i mogli su da izazovu lomove kostiju, potres mozga i druge ozbiljne povrede. Zbog toga je drvo zamenjeno drugim materijalima koji su obezbeđivali efikasnu upotrebu, ali bez teških posledica.

Vremenom, menjao se i njihovoj dizajn. Tako se 1972. godine pojavila palica sa bočnom ručkom, a 4 godine kasnije i prva sklopiva verzija. Izradio ju je ASP Inc. jedan od najstarijih i najpoznatijih proizvođača ovih palica u američkoj policiji.

Danas su teleskopske palice – pendreci najpopularnija verzija palice koju, uz biber sprej i elektrošokere, koriste policijske snage. Obavezni su deo opreme i ljudi koji obavljaju poslove u sektoru bezbednosti, kao i onih čije posao zahteva izvesnu zaštitu.

Prednosti upotrebe teleskopske palice

Zahvaljujući kompaktnom dizajnu teleskopske palice – pendreci omogućavaju veću fleksibilnost u upotrebi. U sklopivom stanju malih su dimenzija, te se mogu nositi sve vreme, jer ne otežavaju kretanje. Čak i u toku vožnje ne ometaju sedenje, što nije slučaj sa klasičnim pendrecima sa bočnom ručicom, koje policajci često skidaju u toku vožnje, da bi pri izlazi iz vozila morali da ga kače za pojas. Samim tim je smenjena brzina delovanja, te možemo slobodno da kažemo da su teleskopske palice znatno efikasnije za upotrebu.

Teleskopske palice

Još jedna prednost jeste širok spektar odbrambenih i ofanzivnih tehnika, kao i veći domet od običnih modela. Mogu ih koristiti i osobe slabije fizičke konstitucije da eliminišu fizički veoma jake, agresivne osobe, jer ove palice „dodaju“ snagu višegodišnjih treninga borilačkih veština. Svaka palica ima obloženu dršku koja obezbeđuje ne samo lakše držanje, već sprečava klizanje i kada je ruka mokra, te je osigurana efikasna upotreba.

Osim u rasklopivom, teleskopske palice – pendreci se mogu koristiti i u sklopivoj formi za bliske kontakte. Imaju upotrebu i kao taktička oprema, posebno u slučajevima kada je hitno potrebno izvršiti prinudni ulazak i „upotrebiti silu“ protiv nekog materijala. Najčešće je to razbijanje stakla na vozilima radi spašavanja živih bića.

Teleskopske palice, kao i drugu opremu za samoodbranu, uključujući i lične alarme, možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.