Blog

Biber sprej – Najrasprostranjenije sredstvo samoodbrane

Biber sprej

Biber sprej je najrasprostranjenije sredstvo samoodbrane, koje se koristi da privremeno zaustavi pretnju i omogući korisniku da izbegne fizičku povredu od napadača. To znači da ga trebate koristiti samo ukoliko se nađete u opasnosti od fizičke povrede od osobe ili životinje. Upotrebljava se i u policiji, za kontrolu nereda i kontrolu mase.

Iako se poistovećuju, morate znati da biber sprej nije suzavac. Za razliku od biber spreja, koji izbacuje kontrolisan i ravnomeran mlaz, kod suzavca mlaz izlazi nekontrolisano, u vidu oblaka. Štaviše, njegova upotreba je zakonom zabranjena.

Kada se pojavio biber sprej?

Ko bi pre pola veka mogao da pomisli da će se paprika, koju koristimo za jelo i kao začin, naći u uređaju za obranu. Ipak, njenu moć poznavali su još stari narodi.

Biber sprej

Zbog mogućnosti da privremeno onesposobi osobu u Kini je bila prihvaćena kao oružje u borbi, te je mlevena paprika motana u pirinčani papir kako bi mogla lako da se baci na neprijatelja. U Drevnom Japanu nindže su, takođe, koristile mlevenu papriku da onesposobe svoje protivnike.

Tek 80-ih godina je napravljena u vidu posebnog uređaja, koji je legalizovan kao nesmrtonosno oružje. Prvobitno su ga koristili poštari za zaštitu od pljačkaša, ali i pasa i drugih životinja. Mada je našao u primenu i u šumarstvu, za odbranu, pre svega, od medveda i vukova, te je često popularno nazivan „sprej za medvede“.

Kako deluje biber sprej?

Aktivni sastojak biber spreja je kapsaicin, koji se dobija iz plodova biljaka iz roda Capsicum, kojoj pripada i čili. Njegovo dobijanje zahteva da se paprika fino melje, a zatim se pomoću organskog rastvarača, kao što je etanol, ekstrahuje. Nakon toga se koristi emulgator, tj. propilen glikol za suspendovanje kapsaicina u vodi, te se dobijena suspenzija stavlja pod pritisak da bi se napravio aerosol biber sprej.

Zahvaljujući ovakvoj formuli sredstvo je veoma efikasno. Samo nekoliko sekundi nakon prskanja počinje da deluje, izazivajući iritaciju sluzokože. Početna reakcija je nevoljno zatvaranje očiju, trenutni osećaj ograničenja disajnih puteva koji dovodi do otežanog disanja i iznenadni i intenzivni pekući bol u licu, nosu i grlu. Ovi efekti ne ostavljaju trajne posledice po zdravlje. Istraživanja su pokazala da ne mogu da izazovu napad astme kod osoba koje boluju od ove bolesti.

Trajanje efekta zavisi od jačine spreja. Prosečan puni efekat traje od 20 do 90 minuta, dok iritacija i crvenilo očiju mogu trajati i do 24 sata. Ipak, morate imati u vidu da biber sprej neće biti maksimalno efikasan kod pijanih ljudi ili onih koji imaju visok prag za bol.

Biber sprej

Pored brzog dejstva, dodatna prednost ovog sredstva za odbranu jeste laka upotreba. Možete ga koristiti i na udaljenosti od 2 do 5 mm, jer ne zahteva fizički kontakt sa napadačem, kao što je to slučaj pri upotrebi elektrošokera.

Da li postoje zakonska ograničenja za upotrebu biber spreja?

Ranijih godina biber sprej, kao i druga sredstva za odbranu, bio je zabranjen. Novim Zakonom o oružju i municiji, koji se primenjuje od 2016. godine, dozvoljeno je njihovo nošenje. Međutim, upotreba se ograničava samo na samoodbranu.

S obzirom da je legalno sredstvo, sva punoletna lica, kao i lica starija od 16 godina mogu da kupe biber sprej u ovlašćenim prodavnicama, bez isprave i obaveze prijave nadležnom organu.

Veliki izbor biber sprej uređaja možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.