Blog

Vatrometi – Za vaše specijalne momente

Vatrometi

Vatrometi predstavljaju niskoeksplozivna pirotehnička sredstava koja se koriste u estetske i zabavne svrhe. Spadaju u 2. klasu pirotehnike i u osnovi sadrže kartonsko kućište koje je ispunjeno zapaljivim materijalom.

Dizajnirani su tako da objedinjuju zvučne i svetlosne elemente pružajući impresivni vizuelni efekat. Dolaze u širokom spektru boja, uključujući crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu, ljubičastu i srebrnu, tako da varnice zajedno čine različite blistave oblike. Pojedini imaju i tzv. plutajući materijal koji je najčešće u vidu konfeta.

Kada se pojavio prvi vatromet?

Prvi vatromet pojavio se u Kini, za vreme vladavine dinastije Song u 9. veku. Stvoren je sasvim slučajno. Naime, jedan alhemičar, želeći da otkrije napitak za besmrtnost, pomešao je ugalj, sumpor i šalitru. Iako nije uspeo u svojoj nameri, otkrio je da ova kombinacija kada se stavi u vatru može da proizvede interesantan svetlosni efekat. Da bi pojačali njeno dejstvo Kinezi su počeli mešavinu da stavljaju u stabljiku bambusa.

Već tada vatrometi su korišćeni za razne važne događe u vladajućoj porodici, kao što su rođendani, rođenja, ali i za obeležavanje smrti njenih članova. Takođe, upotrebljavani su u određenim ritualima kako bi se njime oterali zli duhovi.

Razvoj baruta uticao je na napredak u dizajnu vatrometa, te je eksperimentisanje sa raznim hemijskim supstanca dovelo do otkrića vatrometa u boji.

Najpoznatije vrste efekta

Vatrometi daju različite efekte. Jedan od najpopularnijih je „školjka“. Ovaj efekat sadrži nekoliko velikih zvezda koje putuju na kratku udaljenost pre nego što se razbiju na manje zvezde, stvarajući efekat ukrštene mreže.

Vatrometi

Sličan efekat pruža i „dalija“. Pri čemu zvezde imaju veću udaljenost u odnosu na one koje formiraju „školjku“. Samim tim je i efekat upečatljiviji.

Još jedan veoma tražen efekat jeste „konjski rep“. Nazvan je tako jer varnice nakon pucanja padaju lagano na zemlju u slapu koji podseća na konjski rep. Poznat je i kao „vodopad“ efekat.

„Pauk“ vatromet, baš kao što mu naziv kaže, formira svetlosni efekat u vidu niza radijalnih linija sličnih nogama pauka. Dok se „prsten“ sastoji od zvezda raspoređenih tako da prilikom pucanja prave prekrasni kružni oblik.

Zbog impozantne strukture, „palma“ vatrometi su mnogima interesantni. Oni polaze od zemlje pravom linijom koja asocira na stablo, a pucaju u velikim krakovima koji stvaraju grane palme.

Za razliku o drugih vrsta, efekat „kiše“ karakterišu sporogoreće varnice koje ostavljaju trag velikih svetlucavih iskri.

Vatrometi stvaraju trenutke koje se pamte

Nova godina, rođendan, venčanje – samo su neke od proslava koje danas ne možemo da zamislimo bez očaravajućeg efekta vatrometa.

Svojim sjajem i raskošnim oblicima oni su savršeni način da posebnim događajima u životu dodate šarm, stvarajući nezaboravne uspomene.

Vatrometi

Ipak, prilikom njihove upotrebe morate biti obazrivi, te je preporučljivo da ovaj posao prepustite stručnim licima. Takođe, treba da znate da se vatrometi mogu koristiti samo na otvorenom, ali ne u blizini javnih mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, bolnica, domova za stare, kao i velikih saobraćajnica, trafostanica i naftovoda.

Veliki izbor vatrometa možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.