Blog

Zippo upaljači – U čemu se krije njihova popularnost?

Zippo upaljači

Zippo upaljači predstavljaju najpoznatiji brend upaljača.

Kada se pomenu upaljači mnogima su cigarete prva asocijacija. Ova pomisao je sasvim opravdana, jer se Srbija nalazi na drugom mestu po broju pušača u Evropi. Međutim, upaljači imaju širu ulogu. Od paljenja svećica na torti, pa do starih stvari i pokošene trave – koristimo ih svakog dana u različitim prilikama.

Bez njih ne bismo mogli da pripremimo roštilj na izletu ili da zapalimo vatru na kampovanju. Koriste se, takođe, kao oprema u raznim laboratorijima.

Imajući u vidu široku upotrebu Urban Dart vam otkriva tajnu popularnosti Zippo upaljača.

Kada su se pojavi Zippo upaljači?

Verovali ili ne, upaljači postoje 2 veka. Prvi model razvio je nemački hemičar Johann Wolfgang Döbereiner 1823. godine, a nosio je naziv „Döbereinerova lampa”. Iako se izgledom prilično razlikovao od današnjih, princip rada bio je isti.

Upaljače, kakve danas poznajemo, razvio je Carl Auer von Welsbach 1903. godine. Da bi 3 decenije kasnije njihov potencijal otkrila kompanija Zippo. Inspirisan austrijskim upaljačem za cigarete sličnog dizajna, osnivač američkog brenda, pronalazač George G. Blaisdell predstavo je 1933. godine prvi Zippo model. Naziv potiče od reči „zipper“, tj. rajsferšlus. Za svoj izum Blaisdell je 1936. dobio patent, te su Zippo upaljači dobili komercijalnu upotrebu.

Korak dalje u njihovom razvoju usledio je tokom Drugog svetskog rata, kada su Zippo upaljači postali sastavni deo opreme američkih vojnika. Upaljači napravljeni tokom ovog perioda proizvodili su se od mesinga, ali kako je rat doveo do nestašice, ubrzo su počeli da se prave od čelika. Danas oni predstavljaju kolekcionarske predmete, čija cena može da iznosi i nekoliko stotina dolara.

Počevši od 60-ih godina Zippo je započeo kampanju kako bi svoje upaljače približio širem tržištu, te su se pojavili ručno oslikani modeli. Osnovni mehanizam ostao je nepromenjen, ali je tehnologija evoluirala, a sa njom se razvijao i dizajn i završna obrada Zippo upaljača.

Zašto izabrati Zippo upaljač?

Na tržištu postoje brojni brendovi, ipak Zippo upaljači se izdvajaju vrhunskim kvalitetom. Da je, zaista, reč o upaljačima najviše klase potvrđuje i model od 18-karatnog zlata koji košta preko 12.000 dolara.

Zippo upaljači

Prepoznatljivi dizajn donosi brojne opcije, te ćete vrlo lako pronaći model koji vam odgovara. Bez obzira koji izaberete budite sigurni da imate upaljač sa doživotnom garancijom. Napravljeni su od metala, te su otporniji na oštećenja u odnosu na druge vrste. Čak i ako upaljač koristite na kampovanju ne morate da brinete da li će se polomiti.

Za razliku od jednokratnih nema potrebe da stalno izdvajate novac za kupovinu novih. Dovoljno je da svoj Zippo napunite odgovarajućem tečnošću i čućete karakteristični zvuk pri paljenju na kremenom točku.

Robusni, jaki, a opet prefinjenig dizajna – ovi upaljači pružaju neverovatni osećaj držanja u ruci. Ujedno, daju dodatnu dozu elegancije vašem imidžu.

Zippo upaljači

Ukoliko želite možete imati upaljač personalizovanog dizajna. Naime, Zippo upaljači pružaju mogućnost graviranja, a na vama je samo da izaberete željeni print.

Punjenje Zippo upaljača

Da biste napunili Zippo upaljač morate izvaditi umetak iz kućišta. Zatim ga okrenite i podignite filc da otkrijete komoru u koju ćete sipati gorivo.

Obratite pažnju da ne prepunite komoru, jer će doći do prosipanja benzina iz upaljača. Ukoliko su slučajno na spoljašnjoj strani pale kapi goriva obavezno ih obrišite ili sačekajte da ispare. Tek kada budete sigurni da nema prolivenog goriva i da je komora dobro zatvorena možete vratiti umetak u kućište.

Zippo upaljači

Zippo upaljači čekaju vas u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde možete pronaći i veliki izbor vatrometa, vazdušnih pušaka, vazdušnih pištolja, opreme za kampovanje…