Blog

Lični alarmi – Kako rade i kome su namenjeni?

Lični alarmi

Lični alarmi predstavljaju male, lako prenosive sigurnosne uređaje, koji kada se aktiviraju emituju glasan, neprijatan zvuk. Cilj stvaranja buke jeste da iznenadi potencijalnog napadača ili skrene pažnju na osobu u nevolji.

Frekvencije koje generišu kreću se između 120 i 140 decibela, koje mnogi stručnjaci upoređuju sa zvukom mlaznog ili avionskog motora. Decibeli iznad 110 mogu izazvati fizičku nelagodnost, dok decibeli veći od 130 mogu biti bolni za ljudsko uho. Za referencu, većina sirena za hitne slučajeve, poput onih u vozilima hitne pomoći ili vatrogasnog vozila, meri između 110 i 129 decibela, dok vatrometi mere između 140 i 160 decibela.

Neki lični alarmi uključuju i dodatne elemente, kao što su trepćuća svetla ili LED baterijske lampe za poboljšanu sigurnost noću.

Kako rade lični alarmi?

Lični sigurnosni alarmi rade na baterije. Mada postoje i modeli koji se pune. Malih su dimenzija i kompaktne forme tako da se lako stapaju sa odećom ili aksesoarom, zavisno od toga kako ih nosite. Većina dolazi sa dodatkom za kačenje u vidu priveska, dok se pojedini pričvršćuju karabinerom ili kopčom.

Lični alarmi

Aktiviraju se pritiskom na dugme ili povlačenjem igle. Svaki uređaj ima unapred podešenu aktivnu dužinu alarma tako da kada se aktivira sirena se neprekidno oglašava osim ako se ne onemogući ponovnim umetanjem igle za povlačenje ili pritiskom na dugme.

Iako je princip rada u osnovi isti, različiti modeli funkcionišu na malo drugačiji način, te je preporučljivo da pročitate uputstvo za model koji ste odabrali.

Kome su namenjeni lični alarmi?

Lični alarmi su dobar izbor za svakoga kome je potrebna dodatna zaštita. Posebno se preporučuju ženama radi lične zaštite. Naime, istraživanja pokazuju da je 81 odsto žena u jednom trenutku svog života prijavilo seksualno uznemiravanje ili napad, a 34 odsto je izjavilo je da su se suočile sa praćenjem od nepoznate osobe.

S obzirom da su jednostavni za upotrebu mogu ih koristiti i osobe sa invaliditetom i stariji građani. Naročito ako se ima u vidu da su i ove grupe često na meti napadača i lopova.

Lični alarmi

Za razliku od elektrošokera, koji su zabranjeni mlađima od 16 godina, ne postoji ograničenje za upotrebu u pogledu godina starosti kod ličnih alarma tako da su idealni za mlađe generacije. Takođe, ne postoje ograničenja u nošenju, pa svoj lični alarm možete imati u svakom trenutku kod sebe. Sa njima možete ući i u avion, što nije slučaj sa biber sprejom.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini ličnog alarma?

Jačina zvuka alarma je glavna karakteristika pri odabiru. Uopšteno govoreći, lični alarmi sa višim decibelima mogu biti poželjniji od alarma sa nižim, jer sežu dalje i potencijalno privlače više pažnje. Na primer, sirena za alarm od 140 decibela može da dostigne više od 180 metara.

Ako kod kuće testirate alarm, imajte na umu da izlaganje zvucima jačim od 130 decibela može izazvati akutni gubitak sluha.

Izvor napajanja i dužina punjenja u stanju pripravnosti su druga važna stvar. Ona se odnosi na to koliko dugo baterija ili punjenje traje bez aktiviranja alarma.

Na izbor ličnog alarma sa dodatnim funkcija može uticati stil života. Tako, na primer, ako džogirate noću, radite noću ili često šetate po mraku, alarm sa LED baterijskom lampom je praktična opcija.

Lične alarme različitih modela možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.