Blog

Toki voki Motorole – Prednosti njihove upotrebe

Toki voki Motorole

Toki voki Motorole su ručni, prenosivi, dvosmerni radio primopredajnici.

Izgledom podsećaju na bežične telefone sa zvučnikom ugrađenim na jednom kraju i mikrofonom na drugom. Mada se u nekim uređajima zvučnik koristi i kao mikrofon. Na vrhu svakog nalazi se antena.

Neke jedinice imaju dodatne funkcije kao što su slanje poziva, prijem poziva sa alarmom vibracije, zaključavanje tastature i štoperica.

Toki voki Motorole imaju široku upotrebu. Obavezna su taktička oprema, što znači da ih koriste vojnici, milicioneri, spasilački timovi, ali i radnici obezbeđenja. Takođe, primenjuju se u mnogim privrednim sektorima. Proizvodnja, građevinarstvo, poljoprivreda, ugostiteljstvo, maloprodaja – samo su neki od njih.

Kada su se pojavile toki voki Motorole?

Za nastanak toki voki Motorole zaslužni su kanadski pronalazač Donald Hings, radio inženjer Alfred J. Gross, inženjer iz Poljske Henryk Magnuski i inženjerski timovi u Motoroli.

Prema mišljenju mnogih preteču je razvio Henryk Magnuski davne 1935. godine, koji je kasnije radio i na razvoju toki voki Motorole. Donald Hings je stvorio prvi prenosivi sistem radio signalizacije, koji je postao osnova ovog uređaja. Dok je Alfred J. Gross unapredio njegovu tehnologiju.

Prvi uređaj koji je je poznat pod imenom „voki-toki“ razvila je američka vojska tokom Drugog svetskog rata za potrebe pešadije. Reč je o Motoroli SCR-300 sa rancem, koju je 1940. godine napravio inženjerski tim Galvin Manufacturing kompanije (preteče Motorole). Godinu dana kasnije pojavio se i ručni model, pod nazivom „Handie-Talkie“ (HT).

Toki voki MotoroleNakon rata, toki voki Motorole su se proširile na javnu bezbednost, da bi na kraju dobile i komercijalnu upotrebu.

Kako radi toki voki Motorola?

Toki voki Motorola je poludupleks komunikacioni uređaj. Što znači da koristi jedan radio kanal tako da samo jedan radio na kanalu može da emituje u datom trenutku, dok je neograničen broj onih koji mogu da slušaju.

Toki voki Motorole

Ovaj princip rada se zasniva na pretvaranju audio u radio talase koji se zatim prenose kroz vazduh. Radio talase primaju drugi uređaji koji ih pretvaraju u audio signal. Konverzija u radio talase se može poslati kao analogni ili digitalni signal, pri čemu je digitalni prenos modernija tehnologija. Sa digitalnim radiom moguće je slati druge vrste podataka preko radio talasa, kao što su tekstualne poruke i ažuriranja statusa. Moguće je čak i šifrovati podatke kada koristite digitalni radio da biste sprečili ljude da koriste vašu mrežu bez vaše dozvole.

Toki voki Motorole rade na frekvenciji od 30 MHz do 1.000 MHz. Većina spada u delove spektra od 136 do 174 MHz i od 403 do 527 MHz i mora biti licencirana.

Prednosti njihove upotrebe 

Jasna komunikacija na daljinu je jedan od glavnih razloga široke upotrebe. Naime, tehnologija toki voki Motorole eliminiše pozadinsku buku, uključujući vetar, padavine, saobraćaj, rad mašina, te su idealne za građevinske i druge poslove na otvorenom.

Za razliku od mobilnih telefona, koji zavise od tornja mobilne telefonije, kod ovih uređaja nema mreže. Samim tim obezbeđena je nesmetana komunikaciju u svakom trenutku. Mogućnost komunikacije sa celim timom istovremeno je još jedna prednost.

Toki voki Motorole

Toki voki Motorole su izdržljivi uređaji. Napravljene su po strogim specifikacijama i vojnim standardima od veoma čvrstih materijala tako da mogu da prežive u teškim ambijentima, kao što su gradilišta i morska okruženja. Otpornije su i na kvarove, te dugoročno gledano spadaju u isplativu opremu, jer nema potrebe za čestim izdvajanjem novca za popravke i kupovinu novih.

S obzirom da su jednostavne za upotrebu mogu ih svi koristiti, bez ikakve obuke.

Toki voki Motorole možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čeka i druga taktička i kamp oprema, uključujući i baterijske lampe, Victorinox alate i kombinovane nozeve, dvoglede…