Blog

Kamp oprema – Za vaš potpuni užitak u prirodi !

Kamp oprema

Kamp oprema je sastavni deo svakog odmora u prirodi.

Kampovanje je verovatno prva stvar koja padne na pamet većini ljudi kada je u pitanju višednevna aktivnost na otvorenom. To je najbolji način da uživate u prirodi, pobegnete od gradske vreve i da se dobro zabavite. Osim toga je i odlično iskustvo i jedinstvena mogućnost da se družite sa porodicom i prijateljima.

Kampovanje ima blagotvorni efekat na zdravlje

Iako mnogi povezuju kampovanje sa zabavom ili, pak, istraživanjem prirode, ne treba zaboraviti činjenicu da ono ima pozitivni efekat po zdravlje čoveka.

Kamp opremaIstraživanja pokazuju da je samo 20 minuta provedenih u prirodi dovoljno da otklone stres i smanje anksioznost. Samim tim popravljaju raspoložonje i preventivno deluju na nastanak depresije. Takođe, donose dobar san. Naučno je potvrđeno da buđenje sa izlaskom sunca i odlazak u krevet čim sunce zađe u kombinaciji sa čistim vazduhom u prirodi utiče pozitivno na ciklus spavanja, dajući nam dodatnu energiju.

Boravak u prirodi ima blagotvorno dejstvo i na fizičko zdravlje. Planinarenje, biciklizam, pecanje, plivanje, vožnja kanuom, pa i sama šetnja prirodom povećava fizičku aktivnost. Ujedno, jača imuni sistem, čisti pluća i otklanja bol.

Kampovanje je idealni način da odmorite oči od stalnog gledanja u ekran telefona i kompjutera. Prekomerna upotreba digitalnih uređaja utiče na našu sposobnost da se koncentrišemo, pamtimo i regulišemo emocije, te boravak u prirodi omogućava nam da nahranima naš um i telo.

Međutim, ne treba zaboraviti činjenicu da ključ dobrog kampovanja leži u pravoj opremi. Kada imate svu potrebnu opremu (i znate kako da je koristite), možete da se nosite sa skoro svime što vam se nađe na putu u planinama.

S obzirom da danas na tržištu postoje hiljade različitih proizvoda Urban Dart vam otkriva koja je obavezna kamp oprema.

 Kamp oprema koja će olakšati pripremu jela

Bez obzira da li prvi put krećete na kampovanje ili ste iskusni kamper, sigurni smo da ste odavno spakovali šator i vreću za spavanje. Da li ste razmislili kako ćete da upalite vatru u prirodi?

Upotreba upaljača nije baš najbolja opcija, jer se može isprazniti ili pokvariti. Morate voditi računa i o vetru i vlažnosti. Zato stručnjaci savetuju da na kampovanju koristite specijalni kremen za paljenje vatre. U pitanju je šipka od magnezijuma sa metalnim strugačem. Sve što treba da učinite jeste da ovim strugačem sastružete malo materijala sa šipke na neki zapaljivi materijal, kao sto je papir ili suvo lišće. Nastali opiljci će vrlo brzo upaliti vatru.

Ne samo da omoguća lako paljenje vatre, već je magnezijum kremen malih dimenzija, te neće zauzimati previše mesta u vašem rancu.

Kamp oprema

Bez vode je nezamislivo krenuti na bilo koje putovanje. Kako na kampovanju ne možete kupiti flašu vode, morate ovu dragocenu tečnost poneti sa sobom. Najbolja opcija za nošenje i čuvanje vode jeste plastična čutura.

Kamp oprema

Napravljena je od kvalitetne plastike koja ne sadrži opasni bisfenol-A (BPA), niti druga štetna jedinjenja, te ne postoji opasnost po vaše zdravlje. Za razliku od metalnih modela znatno je lakša i nema rizika od pojave rđe. Čak i nakon višegodišnje upotrebe ne morate brinuti da li će promeniti svoja svojstva ili se deformisati pri izlaganju različitim spoljašnjim uslovima.

 Kamp oprema koja će boravak u prirodi učiniti sigurnijim

Možda zvuči neverovatno, ali većina iskusnih kampera zna koliko je važan i neophodan ašov na kampovanju. Počev od kopanja rupa za defekaciju i rova za kišu oko šatora. Preko pomeranja žara u vatri i kopanje ložišta, pa do ravnanja tla za postavljanje šatora – uloga ašova, zaista, je ogromna. On predstavlja dragocenu pomoć i ako se vaše vozilo zaglavi u blatu.

Kako su ašovi tracionalnih dimenzija nepraktični za nošenje, kao kamp oprema razvijen je specijalni model malih dimenzija koji se sklapa. Dovoljno snažan da vas neće izneveriti u svakom poslu. Sa druge strane on je kompaktan, male forme pa ga možete lako poneti sa sobom.

Kamp oprema

Mali sklovi ašov ima višenamensku funkciju, jer je jedna strana nazubljena te se može koristiti, kao sekira i testera. Ipak, za lako sečenje bolja opcija jeste džepna testerica u obliku pletene čelične žice, koju možete koristiti ne samo za sečenje grana, već i metala, plastike i drugih materijala.

Navedena kamp oprema, kao i mnogi drugi proizvodi neophodni za boravak u prirodi, uključujući i odeću i obuću, čeka vas u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.