Blog

Šta podrazumeva taktička odeća i oprema?

Taktička odeća i oprema

Taktička odeća i oprema predstavlja specijalno dizajnirane proizvode koji omogućavaju obavljanje određenih poslova. Generalno, to je odeća i oprema koju pripadnici organa za sprovođenje zakona, vojske i vatrogasnog osoblja koriste prilikom obavljanja svog posla. Mada je često koriste i lovci, planinari i spasilački timovi, a u pojedinim slučajevima čini deo kamp opreme. Pri čemu morate imati na umu da različite profesije zahtevaju i različitu opremu. Tako, na primer, kod policije, pored odeće, ona podrazumeva pancir, futrolu za značku, lisice, dok je lovcima potrebnija višenamenska oprema sa dodatnim džepovima koji će im omogućiti čuvanje hrane i vode.

Vremenom, termim taktička odeća i oprema je počeo da se koristi i za rebrendiranje nekorišćene ili nepotrebne vojne opreme koja se akumulirala tokom godina. Da bi u modernom dobu doživeo i ulazak u svet mode. Naime, mogućnost različite upotrebe i velike prednosti u dizajnu dovele su do sve češćeg kombinovanja klasične garderobe sa pantalonama sa kamuflažnim printom, majicama u istom dezenu ili, pak, vojnim military čizmama. Tome je doprinelo i pojavljivanje brojnih brendova, kao što su 5.11, Rothco i drugi.

Karakteristike taktičke odeće i opreme

Izdržljivost je jedna od glavnih osobina. Taktička odeća i oprema je napravljena tako da može da izdrži teške udare, najekstremnije uslove okruženja i svakodnevno habanje. U većini slučajeva, izdržljivost podrazumeva upotrebu odgovarajućih materijala. Za izradu pantalone obično se koriste čvrsta ripstop tkanina, vojne čizme su napravljene od balističke kordure najlona ili vrhunske kože, a rukavice su ojačane termoplastičnom gumom.

Svaki proizvođač se trudi da svoju odeću učini što udobnom. Međutim, postoji razlika između tipičnih proizvođača odeće i proizvođača taktičke odeće. Kod taktičke odeće i opreme udobnost ne podrazumeva samo prijatni osećaj tokom nošenja, već i visok stepen komfora. Odnosno, ona mora da ublaži bilo kakav bol ili iritaciju kako bi korisnik mogao da ostane fokusiran na zadatak. Neko ko nosi taktički ranac treba da ostane fokusiran na svoje odredište, a ne na nelagodu koji mu izazivaju neudobni kaiševi ranca.

Mobilnost je ključna pri taktičkim operacijama. Zato oprema i odeća za ovu namenu mora biti posebno dizajnirana da omogući širok raspon pokreta koji tipična odeća i oprema jednostavno ne mogu da obezbede. Taktičke pantalone su napravljene sa umetcima koji su strateški postavljeni kako bi se osiguralo da one ne sprečavaju kretanje. Taktički ruksaci dolaze sa brojnim nosivim trakama koje pomažu korisnicima da održe ravnotežu u svakom pokretu. Taktičke rukavice su dizajnirane da obezbede maksimalnu spretnost pri rukovanju oružjem.

Još jedna važna funkcija koju taktička odeća i oprema mora da imaju jeste moć sakrivanja, a to se najčešće postiže odgovarajućom bojom.

Najčešće korišćena taktička odeća i oprema

Taktičke pantalone nisu obične pantalone koje nosimo na poslu, farmerke ili pantalone za jogu. Ne samo da su napravljene od posebnog materijala, već i sa posebnim šavom koji ih čini jačim, sposobnim da drže teže predmete i da se nose sa kretanjem u različitim pravcima. Neke mogu uključivati i umetke za štitnike za kolena. Dok su brojni džepovi idealni za nošenje taktičke opreme.

Taktička odeća i oprema

Military čizme su tipična taktička obuća. Ujedno i najvažnija, jer dugo nošenje neadekvatne obuće, često po mokrom terenu, može da dovede do plikova, rana i bola. Zbog toga su taktičke čizme napravljene tako da budu izdržljive, udobne, prozračne i vodootporne.

Taktička odeća i oprema

Torbice i rančevi za taktičke zadatke odlikuje visoka funkcionalnost koja obezbeđuje nošenje dodatne opreme. Izrađeni su od visokokvalitetnih materijala koji pružaju veliku otpornost, dok čičak trake i kaiševi omogućavaju lako nošenje. Pojedini modeli imaju i džepove sa patentnim zatvaračima za odlaganje vatrenog oružja za skriveno nošenje, a kod nekih se kapacitet može proširiti otvaranjem sakrivenih pregrada.

Taktička odeća i oprema

Ukoliko planirane aktivnosti uključuju penjanje pomoću užeta po nepristupačnim terenima taktičke rukavice su važna oprema. Dizajnirane su ne samo da zaštite vaše ruke od posekotina, već i da minimiziraju povrede pomoću podloge za tačku oslonca, kao i da vas zaštite od ekstremnih vremenskih uslova specijalnom postavom.

Taktička odeća i oprema

Taktičku odeću i opremu možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.