Blog

Katane – Specijalni tip mačeva japanskih samuraja

Katane

Katane su jedan od najpoznatijih mačeva u istoriji.

Pre nego što je počela upotreba vatrenog oružja u ratovima, oštrica je vladala bojnim poljem. I, od svih blistavih mačeva katana iz Japana je daleko najlegendarnija. Ovaj tanak, oštar mač dobro je poznat i u modernom dobu zahvaljujući samurajima, žestokim ratnicima umotanim u jakim gvozdenim oklopima i spremnim da časno poginu na bojnom polju.

Kako su godine prolazile, katane su usavršavane kako bi omogućavale lako rukovanje i precizni napad. Da bi vremenom, zbog svoje neverovatne izrade, postale i prava umetnička remek-dela.

Sigurni smo da je svako od vas makar jednom video impresivni mač u rukama samuraja na filmskom platnu. Ali, šta zapravo znate o elegantnom oružju napravljenom da jednim zamahom preseče ljudsko telo?

Šta su, zapravo, katane?

Katana je specijalni tip japanskog dugog mača koji spada u zakrivljeni, jednosekli mač. Tradicionalno su ga nosili japanski ratnici, samuraji od 15. veka.

Koliki značaj ovaj mač ima za samuraje, koji su sledili „put ratnika“ (bušido), potvrđuje i podatak da je katana smatrana produžetkom njihove duše. Upravo je ona bila glavni deo prilikom ulaska u red samuraja. Dok je pred smrt stavljana uz telo samuraja na samrtnoj postelji kako bi ga štitila na poslednjem putovanju.

Katana je bila uparena sa sličnim mačem kraćeg dizajna koji se naziva vakizaši. Dok su zajedno u paru činili „daišo“ i predstavljali su društvenu moć i ličnu čast samuraja. Duga oštrica je korišćena za otvorenu borbu, a kraće sečivo bilo je pogodnije za bočno ubadanje i borbu iz blizine. Mada je poznatije kao mač koji je korišćen za izvršenje ritualnog samoubistva (sepuku) usled poraza i izgubljene časti samuraja.

Katane

Autentični japanski mačevi danas su veoma retki, te se opravdano smatraju luksuznim antikvitetima. Ipak, zaljubljenicima u japansku kulturu dostupne su replike. Izrađene po najvišim standardnima i od strane licenciranih majstora one donose verni izgled čuvenih katana.

Kada su se pojavile katane?

Krajem 10. veka Japanci su prekinuli kulturne veze sa Kinezima i počeli da uspostavljaju sopstvene klasne podele unutar svog društva. Ratnici koji su čuvali društvo postali su prvi samuraji, te se javila potreba za izradom i posebnog oružja za njih. Tako su nastale prve katane koje su bile pravo, dvoseklo gvozdeno sečivo inspirisano kineskim mačevima.

Iako ne postoje čvrsti dokazi o tome ko je poboljšao dizajn samurajskog mača, transformišući ga iz pravog u zakrivljenu, ubojitu lepotu, legenda kaže da je za to zaslužan kovač mačeva Amakuni. Primetivši da se polovina samuraja vratila sa bojnog polja noseći polomljene mačeve, posebno nakon borbe sa mongolskim osvajačima, Amakuni je došao na ideju da redizajnira samurajski mač tako da bude skoro neuništiv, te je oko 700. godine, u provinciji Jamato, iskovao prvi dugi mač sa jednom zakrivljenom oštricom. Katana je bila napravljena od posebne rude gvožđa koja je mač činila optimalnim za presecanje neprijatelja.

Prema predanju Amakuni je ovim svojim delom zaradio besmrtnost koja je stigla iz krvi koju su njegove oštrice upile.

Delovi katane

Da biste u potpunosti razumeli katanu, morate znati njene delove.

Hi je uzdužni žleb na sečivu koji ga čini lakšim. Ujedno, apsorbuje i distribuira udarni stres, sprečavajući oštećenje sečiva. Hamon predstavlja diferencijalnu liniju na sečivu, sori zakrivljenost, a kissaki vrh katane.

KataneDrška sečiva koja je napravljena tako da je omogućeno držanje obema rukama naziva se tsuka. Ona je dekorisana posebnim ukrasima, tj. menuki. Dok je habaki klinasti metalni okovratnik koji se koristio da sečivo ne ispadne iz drvenih korica.

Replike katana vrhunske izrade možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i raznovrsni samostreli, lukovi i strele, kao i vazdušne puške i vazdušni pištolji.