Blog

Praćke – Kada su nastale i za šta se upotrebljavaju?

Praćke

Praćke ili katapulti su malo projektilno oružje na ručni pogon. Klasična forma se sastoji od okvira u obliku slova Y, sa 2 trake od prirodne gume pričvršćene na gornja 2 kraja. Drugi krajevi traka vode nazad do torbice u koju se smešta projektil. Jedna ruka drži okvir, dok druga ruka hvata torbicu i povlači je nazad do željene mere kako bi se obezbedila snaga projektila.

Za razliku od strela i lukova, koji takođe rade na principu povlačenja, praćke koriste tupe projektile. U davna vremena to je bio kamen, a danas specijalno dizajnirane metalne kuglice.

Praćke imaju dugu istoriju

Praćka je jedno od najstarijih oružja. Korišćena je još u praistoriji, a najstarije očuvane datiraju oko 2500. godine pre Nove ere i pronađene su na južnoameričkim arheološkim nalazištima na obali Perua. Bile su napravljene od prirodnih vlakana, koji su pleteni zajedno da bi se stvorila izdržljiva i fleksibilna vrpca, dok je torbica pravljena od kože životinja. Najstarija poznata praćka Starog sveta dolazi iz Egipta. Otkrivena je u grobnici faraona Tutankamona. Izrađena je od finog platna koje je pažljivo tkano, a torbica je napravljena od lanenog platna.

U početku, praćke su korišćene za odbranu pastira i za lov, da bi im stari Grci i Rimljani dodeli i ulogu u ratovanju. Grci su naučili da koriste praćke od starih Feničana, koji su bili poznati po svojoj veštini rukovanja oružjem. Pri čemu su razvili svoj model sa težim projektilima koji su mogli da nanesu veće povrede neprijatelju. Za razliku od njih, Rimljani su koristili verzije sa manjim, lakšim projektilima, što im je omogućavalo da pucaju brže i preciznije.

PraćkePraćke su koristili kao oružje i Jevreji, a pominju se i u Bibliji, u priči o Davidu i Golijatu.

Tokom srednjeg veka, praćka je izgubila svoju popularnost kao ratno oružje, jer su razvijeni lukovi i samostreli. Ipak, novu popularnost dobile su u 19. veku, pronalaskom vulkanizovane gume od strane Charlesa Goodyeara. Njegov izum doveo je do razvoja modela kakve danas poznajemo.

Upotreba praćke

Praćke se najčešće koriste kao često rekreativno i sportsko oružje. Međutim, mogu da imaju i upotrebu u lovu. Verovaili ili ne, ovo oružje ima sposobnost da ubije malu divljač na udaljenosti oko 10 m. Prednosti upotrebe ogleda se u tihom radu, tako da zvuk neće oterati životinju. Teže vas je i uočiti, jer su praćke mnogo manjih dimenzija u odnosu na drugo oružje, dok je manevrisanje u teškim uslovima lakše.

Praćke

Sa razvojem tehnike praćke su doživele tehnološki napredak do te mere da se mogu smatrati ozbiljnim taktičkim oružjem. Osim za lov na sitnu divljač odlično su sredstvo za samoodbranu. Istraživanja pokazuju da u poređenju sa balističkim karakteristikama pištolja, taktička praćka je iznenađujuće moćna, a u nekim slučajevima i moćnija.

Kako izabrati praćku?

Prva karakteristika na koju treba da obratite pažnju jeste materijal. Većina praćki je napravljena od jednog od 3 materijala: plastike, metala ili drveta. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Drvo je definitivno najklasičnija opcija, ali nije najtrajnija. Metalni modeli si izdržljivi, ali dolaze sa višim cenom, dok su plastični laganiji od drugih.

Vrsta trake ima važnu ulogu, a odabir zavisi od toga za šta nameravate da koristite praćku. Obično na tržištu postoje trake od ravne gume i gumene cevi. Cevi su poznate po tome što su izdržljive, a praćke sa ravnim trakama imaju precizniji hitac.

Praćke

Izgled i ergonomija ručice su još jedna stvar o kojoj morate voditi računa prilikom izbora. U protivnom, loš položaj u ruci dovešće do zamora zgloba i pojave žuljeva. Ujedno, smanjiće preciznost pogađanja.

Praćke vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i lukovi i samostreli, kao i vazdušne puške, vazdušni pištolji, airsoft pištolji.