Blog

Pikado – Zabavna igra koju obožavaju svi!

Pikado

Pikado je vrsta zabavne igre u kojoj jedan ili više takmičara bacaju iz ruke specijalne strelice sa ciljem da pogode metu. Odnosno, određeno polje na okrugloj tabli koje nosi odgovarajući broj bodova.

Igra je poznata širom sveta. Obično se sreće u pabovima, gde se igra na velikim aparatima. Mada je široko rasprostranjen i u kućnoj upotrebi, na manjim tablama. Zahvaljujući razvoju prenosnih elektronskih verzija zabavu možete poneti svugde sa sobom, čak i van.

Iako je poznat, pre svega, kao rekreativna igra, pikado spada i u profesionalni streljački sport.

Kada je nastao pikado?

Igra je razvijena u Engleskoj, ali tačan datum nastanka nije poznat. Smatra se da je stara nekoliko stotina godina. Prema predanju za njenu pojavu zaslužni su vojnici.

Da bi ispunili vreme između bitaka ratnici su ogranizovali takmičenje. Ono se sastojalo iz gađanja koplja u okrenute vinske bačve. Sa napretkom veštine gađanja meta se smanjivala. Dok je dolazak hladnog vremena igru prebacio u zatvoren prostor, te su bile potrebne i manje strele.

Iz vojničkih redova, pikado je vrlo brzo osvojio šire slojeve. Bio je popularan i među plemstvom. To potvrđuje i podatak da je engleska kraljica Anne Boleyn 1530. godine poklonila svom suprugu kralju Henryiju VIII bogato ukrašen pikado set.

Tri veka kasnije, tačnije 1896. godine, Brian Gamlin je uveo metu sa numeracijom, koja je poznata i danas. Želeći da spreči varenje pri gađanju, ovaj stolar iz Lankanšira je napravio čudan raspored brojeva na poljima.

U početku, meta je izrađivana od čvrstih blokova drveta, obično brestova. Nažalost, tabla nije bila dugotrajna, jer su strelice ostavljale rupe na njoj. Zbog toga su hemičar Ted Leggatt i vlasnik paba Frenk Dabs 1935. godine došli na ideju da upotrebe vrstu agave za pravljenje mete. Mali snopovi vlakana ove biljke su povezivani. Zatim komprimovani u disk i učvršćivani metalnim prstenom.

Pikado

Strelice za pikado, takođe, su doživele razvoj. Najpre su korišćene strelice za samostrel. Sa uvođenjem pravila igre pravljene su strelice od punog drveta obmotanog olovnom trakom radi težine. Dok je na vrhu postavljano ćureće perje koje je obezbeđivalo let.

Početkom 20. veka upotrebljavane su metalne strelice. Razvojem plastike, 70-ih godina i strelice su počele da se izrađuju od ovog materijala.

Pikado je više od igre

U pikado igri uživaju kako mlađe, tako i starije generacije. Međutim, mnogi ne znaju da ova zabava za slobodno vreme ima brojne benefite po zdravlje.

Pošto igranje od vas zahteva da usmerite pažnju na jedan i specifičan zadatak, biće vam potreban veliki fokus kako biste izbegli ometanja iz okruženja. Na taj način pikado pomaže da izoštrite svoje veštine fokusa i koncentracije na duge staze.

Pikado

Ujedno, obezbeđuje bolju koordinaciju ruku/oka. Naime, što više igrate, to ćete biti precizniji u bacanju. Samim tim imaćete bolje pokrete tela, što je od vitalnog značaja za svaki drugi aspekt života.

Pikado zahteva preračunavanje i planiranje narednog poteza kako biste ostvarili željeni rezultat. Time se podstiče strateško razmišljanje i mentalna agilnost. Indirektno igranje pikada poboljšava pamćenja, te smanjuje rizik od pojave demencije.

Pobeda u igri, pa i svaki dobar pogodak, jača samopouzdanje, što je posebno značajno za nesigurne i introvertne osobe.

U ponudi army shop-a Urban Dart naći ćete različite najsavremenije modele elektronskih pikada i svu potrebu opremu za igranje. Ovde vas čekaju i airsoft pištolji, raznovrsno vazdušno oružje, kao i oprema za streličarstvo, uključujući praćke, samostrele i lukove i strele vrhunskog kvaliteta.