Blog

Pikado oprema – Šta vam je sve potrebno za ovu zabavnu igru?

Pikado oprema

Pikado oprema sastavni je deo ove igre.

Omiljen širom sveta, pikado je zabava kako za starije, tako i mlađe generacije. Ujedno i profesionalni streljački sport, koji okuplja vrhunske takmičare širom sveta.

Danas gotovo svaki pub ima kutak za ovu igru. Mada je srećemo i u kućnom okruženju, kao atraktivnu igru koja poziva na druženje.

Napredak tehnike i tehnologije omogućio je unapređivanje procesa izrade opreme za pikada, pa i razvoj savremenih modela. Ipak, princip igre ostao je nepromenjen više od 2 veka.

Zahvaljujući Brianu Gamlinu pikado je 1896. godine dobio prepoznatljivu numeraciju. Dok su hemičar Ted Leggatt i vlasnik paba Frenk Dabs zaslužni za nastanak izdržljive mete, otporne na zabadanje strelica duži niz godina.

Šta obuhvata pikado oprema otkriva vam Urban Dart.

Osnovna oprema za pikado

Bez table i strelica ne možete igrati pikado.

Standardna tabla je prečnika 18 inča (45,72 cm), a obim iznosi 57 inča (144,78 cm). Podeljena je na 20 numerisanih delova. Pri čemu je svaki deo dodatno odvojen tankim žičanim pregradama. Delovi su različitih veličina. Centar mete je najmanji – 1,72 cm. Dok je veličina najvećeg spoljnog dela 7,77 cm.

Pikado oprema

Delovi mete dolaze u crvenoj, zelenoj, crnoj i beloj boji tako da svaki nosi vrednovanje pogotka adekvatnim bodovima.

Klasični model se izrađuje najčešće od sisalnih vlakana ili kokosovog platna. Ranije je tabla pravljena od drveta, ali je pokazala nedostake.

Električni pikado predstavlja modernu verziju. Izrađuje se od plastike ili gume sa elektronskim senzorima i LED displejima.

Bez obzira koji je tip table, pravila nalažu da se nalazi na određenoj visina. Odnosno, da centar bude na 173 cm visine od poda. Udaljenost linije bacanja od mete iznosi 237 cm.

Strelice, takođe, spadaju u osnovnu pikado opremu. U početku su korišćeni delovi strela za samostrel. Vremenom su dobile karakteristični dizajn koji se sastoji iz 4 segmenta.

Prvi deo je pero. Ono služi za stabilizaciju u vazduhu. Samim tim obezbeđuje preciznost gađanja.

Vrh strelice je ključan za igru. Čelični je tradicionalan i sreće se i danas na klasičnim tablama. Meki vrh je moderni model, a izrađen je od meke plastike. Koristi se na električnim tablama.

Bure ili cev je centralni deo koji omogućava držanje strelice. Dok se između pera i bureta nalazi osovina koja pomaže u balansiranju strelice.

Dodatna pikado oprema

Da bi igranje pikada bilo vrhunski doživljaj neophodna je i prateća oprema.

Checkout kartice namenjene su kako profesionalnim, tako i amaterskim igračima. Olakšavaju praćenje rezultata, te iskusnim igračima pomažu da saznaju koje od dostupnih polja mogu da pogode sa najvećom preciznošću.

Pružaju i jedinstvenu pomoć početnicima u igri, jer ih uče pravilnom računanju rezultata. Na taj način doprinose i razvijanju dobrih veština gađanja.

Pikado oprema

Strelice su dragocena pikado oprema. Od njih zavisi efikasnost gađanja, te je neophodno da one budu u besprekornom stanju. Da biste sačuvali oštrinu strelica preporučljivo je adekvatno čuvanje. U tome vam može pomoći specijalno dizajniran držač.

Držač za strelice dolazi u različitim oblicima. Obično se izrađuje od sisalnih vlakana, kao i klasične table. Time je zagarantovana dobra zaštita.

Pikado oprema

Okvir pikado mete je još jedan deo zaštite. On ima zadatak da štiti površinu na koju je postavljena meta, kao i vrhove pikado strelica.

Pro lock shaft prsten je mali, ali moćan deo opreme za pikado. Ima dvostruku ulogu. Pre svega, osigurava dobro prianjanje pera, sprečavajući ih da se olabave tokom igre. To znači da učestvuje u održavanju aerodinamičke stabilnosti i preciznosti strelice.

Druga funkcija jeste podešavanje dužine. Dodavanjem ili uklanjanjem prstenova, igrači mogu da podese držanje osovine na cevi kako njima najviše odgovara.

Pikado oprema čeka vas u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde možete naći i drugi rekreativni program, kao što su airsoft pištolji, vazdušno oružje, samostreli, lukove i strele