Blog

Mačeta – Kada je nastala i kako rukovati sa njom?

Mačeta

Mačeta je vrsta specijalnog dugačkog noža širokog lista. Dužina samog sečiva se kreće od 30 do 65 cm. Obično ima jednu oštru ivicu duž cele dužine. Mada postoje modeli koji imaju i nazubljene ivice ili ravne brušene za sečenje debljih materijala, kao što su drvo ili kost.

Drška je obično napravljena od tvrdog drveta, plastike, gume ili metala. Dok se štitnik može napraviti od bilo kog željenog materijala, najčešće od kože ili tkanine.

Mačeta, kao deo kamp opreme, ima široku namenu. Glavna funkcija jeste sečenje granja, žbunja, korova i visoke trave. Zbog toga je odlično sredstvo za čišćenje guste vegetacije kako bi se napravile improvizovane staze u divljini. Koristi se i za pravljenje potpale i seckanje ogreva na manje komade. Zahvaljujući izuzetnoj oštrici možete je upotrebiti i za filetiranje ribe ulovljene iz obližnjih potoka ili jezera sa neverovatnom preciznošću. U krajnjem slučaju postaće i oružje za odbranu od napada divljih životinja.

Kada je nastala mačeta?

Mačeta je alat koji postoji vekovima. Preteča je korišćena još u bronzanom dobu za sečenje vegetacije, uključujući male grane i mladice. Ove verzije se i danas mogu sresti u zapadnoj Evropi.

Smatra se da je mačeta, kakvu danas poznajemo, napravljena u 16. veku u Španiji. Ovaj višenamenski alat je dizajniran da bude dovoljno lagan i svestran da se njime mogu obavljati različiti poljoprivredni poslovi.

Mačeta

Pre 18. veka mačete su izrađivane ručno. Sa razvojem topljenja gvožđa i obrade metala, usledio je napredak u izradi. Valjaonice su omogućile proizvođačima da prave čelične limove koji su pri obradi davali veoma oštre ivice. Krajnji rezultat proizvodnje jesu lakši, jeftiniji i kvalitetniji modeli. Time su stvoreni uslovi da mačeta postane oruđe seoskih radnika širom sveta.

Korak dalje usledio je 1941. godine. Naime, Fredrick Ehram izumeo je lakšu i pokretniju mačetu, koja je našla primenu u šumarstvu i hortikulturi.

Pored upotrebe kao oruđa, mačete su bile popularne među istraživačima i vojnicima. Tokom Drugog svetskog rata, mnoge savezničke snage su se oslanjale na njih u ratnim operacijama. Zbog izdržljivosti i lakše prenosivosti u poređenju sa većim oružjem, poput pušaka ili mitraljeza, bile su važno oružje u džungli.

Prednosti upotrebe mačete

Mačeta je svestran i nezamenljiv alat za one koji provode vreme na otvorenom. Bez obzira da li kampujete, lovite ili čistite grmlje iz svog dvorišta – mačeta nudi mnoge prednosti u odnosu na druge alate.

Kompaktne je forme i male težine, te je lakša za rukovanje u odnosu na sekire. Samim tim omogućava da efikasno i bez dodatnog zamora obavite posao sečenja, dok duga oštrica doprinosi brzini rada.

Mačeta

Još jedna prednost jeste prenosivost. Dovoljno je lagana da je možete nositi sa sobom kada idete na kampovanje ili planinarenje. Sa druge strane, robusna je i izdržljiva pa nećete morati da brinete da će se polomiti ako padne na kamenit teren.

Za razliku od drugog alata, mačeta ne zahteva često održavanje. Nema potrebe da je oštrite, niti da brinite da će se pojaviti rđa. Takođe ne zahteva dodatne delove.

Kako rukovati mačetom?

Kada je u pitanju upotreba mačete, bezbednost mora biti na prvom mestu. Oštro sečivo u kombinaciji sa snažnim zamahom može dovesti do ozbiljnih povreda ako se ne preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti.

Mačeta

Da biste osigurali sopstvenu bezbednost prilikom rukovanja mačetom, nosite rukavice, dugačke pantalone i obuću sa zatvorenim prstima. Uvek držite sečivo dalje od tela dok njime zamahujete ili sečete. Nikada ne odlažite mačetu bez prethodnog pravilnog čišćenja.

Pre upotrebe obavezno proverite da se neko ne nalazi u neposrednoj blizini. Isečene grane i šiblje imaju tendenciju da odlete dalje i dovedu do povrede.

Različite modele mačeta možete pronaći u army shop-u Urban Dart. U bogatoj ponudi čeka vas i ostala kamp oprema, kao što su čuture, šatori, baterijske lampe, noževi, dvogledi