Blog

Noževi – Koje vrste postoje i kako odabrati odgovarajući?

Noževi

Noževi, posebno lovački, čine važan deo taktičke opreme.

Bez obzira da li ste profesionalni planinar, bavite se rekreativno lovom ili uživate u kampovanju – dobra oprema je ključ sigurnog boravka u prirodi. Prema mišljenju stručnjaka jedan od neophodnih alata je adekvatan nož.

Kada su se pojavili lovački noževi?

Noževi su korišćeni od davnina. Još u kamenom dobu bili su dragoceno oružje, ali i alat za svakodnevnu upotrebu. U početku su pravljeni od kamena, da bi sa otkrićem drugih materijala i napretkom čovečanstva dobili sasvim drugačiji izgled.

Kamen je oko 2000. godine pre Nove ere zamenila bronza. Iako je oštrica imala veliku moć sečenja nije bila toliko izdržljiva. U 2. milenijumu pre Nove ere počela je upotreba gvožđa, te su i noževi pravljeni upravo od ovog materijala. Gvožđe je omogućilo oštriju, izdržljiviju reznu ivicu od bronze, ali je pokazalo nedostatak. Najveći problem sa gvozdenim noževima bio je taj što su se lako savijali. Vikinzi su rešili ovaj problem dodavanjem ugljenika ili „karbonizacijom“ gvožđa, što je povećalo ne samo njihovu čvrstinu, već i oštrinu.

Vremenom, noževi su dobijali i druge funkcije, postavši deo pribora za jelo. Ipak, primarnu ulogu alata u lovu zadržali su do današnjih dana. Značajan korak u tom razvoju duguju Jimu Bowiu koji je u 19. veku stvorio tzv. Bowie nož. Dizajniran je sa jednom oštricom, dužine od 25 do 38 cm. Čelično sečivo je bilo pravo većim delom svoje dužine sa konkavnim suženim vrhom. Upravo je ovaj nož postavio standard za izradu lovačkih modela kakve danas poznajemo.

Karakteristike lovačkih noževa

Savremeni lovački noževi obično imaju kruto sečivo sa jednom oštricom i drškom dovoljno velikom da se može čvrsto uhvatiti.

Nenaoštreni deo sečiva ili tang, kako se naziva, proteže se kroz oblast držanja radi jačine. On pričvršćuje sečivo za dršku i osigurava da se ne slomi. Može biti potpun, delimičan i skeletizovan. Potpun se proteže celom dužinom drške, delimičan samo jednim delom, a skeletizovan dolazi sa rupicama koje su sakrivene u dršci.

Noževi

Point, tj. tačka predstavlja vrh noža, gde se zadnji deo noža susreće sa kičmom. Dužina sečiva je poznata i kao ivica sečiva, a trbuh je zakrivljeni deo sečiva.

Na noževima su primetna 2 nagiba. Primarni počinje na sredini sečiva, dok je sekundarni zakošen i čini ivicu za oštrenje. Što je ona strmija, to je nož oštriji. Choil je mali deo sečiva koji se nalazi blizu drške i omogućava čvrst stisak. Samim tim doprinosi boljoj preciznosti upotrebe, čak i pri delikatnim poslovima sečenja.

Vrste noževa prema oštrici

U osnovi se noževi prema sečivu dele na fiksne i sklopive. Kod fiksnih sečivo se nalazi u jednom položaju te morate biti obazrivi prilikom nošenja. Ovi modeli su pogodni za neravne terene i lov na veliku divljač, jer su pouzdaniji i imaju veću snagu.

Noževi

Sklopivi, baš kao što im naziv kaže, poseduju sečivo sa opcijom sklapanja tako da obezbeđuju veću sigurnost kada se ne koriste. Pogodni su za nošenje u rancu, pa i džepu.

Posebnu grupu čine OTF (Out Of the Front Knives) noževi koji imaju automatsko otvaranje i zatvaranje na dugme.

Veliki izbor noževa vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i Victorinox alati i kombinovani noževi, kao i druga taktička oprema – baterijske lampe, dvogledi, taktičke naočare