Blog

Taktičke košulje – Moderne, izdržljive i prilagodljive u svim uslovima!

Taktičke košulje

Taktičke košulje su specijalno dizajnirane košulje namenjene za upotrebu u različitim klimatskim uslovima. Neophodna su oprema vojnika i pripadnika organa reda. Međutim, one su mnogo više od profesionalne odeće.

Zahvaljujući neverovatnim perfomansama taktičke košulje su idealne za planinare, kampere, lovce i ribolovce. Zapravo, mogu ih koristiti svi koji učestvuju u aktivnostima na otvorenom ili u ekstremnim sportovima.

Kada se se pojavile taktičke košulje?

Evolucija taktičkih košulja je fascinantna priča o tehnološkom napretku, strateškom dizajnu i praktičnim inovacijama.

Kao i mnoga taktička odeća, tako i košulje potiču od vojne opreme. Sve je počelo u 19. veku kada se javila svest o potrebi za praktičnom odećom na bojnom polju. Tako su razvijene standardizovane vojne uniforme, uključujući i košulje.

Međutim, u njihovom dizajnu akcenat je bio stavljen na vidljivost identifikacije, sa ciljem da se razlikuju saveznici od neprijatelja tokom haotičnih borbenih akcija. Udobnost i praktičnost, dve ključne karakteristike moderne taktičke košulje, nisu bile prioritet. Zbog toga su košulje u početku pravljene od materijala koji su za letnje mesece bili pretopli. Dok zimi nisu imali dovoljnu moć da ugreju telo.

Prekretnica se dogodila sredinom 20. veka. Sagledavajući ograničenja uniformi iz Drugog svetskog rata kreirane su prve „prave“ taktičke košulje. Mogle su se pohvaliti većom funkcionalnošću i udobnošću. Takođe, bile su izrađene od prijatnih materijala, koji su omogućavali bolju ventilaciju i povećanu lakoću kretanja.

Početkom 21. veka, usled napretka u tekstilnoj tehnologiji, došlo je i do inovacija taktičke odeće. Samim tim su taktičke košulje postale lakše, prozračnije, izdržljivije.

Karakteristike taktičke košulje

Taktičke košulje su dizajnirane da odgovore svim zahtevima koje misija ili operacija na terenu postavi, bez obzira da li se radi o vojnim, policijskim ili civilnim. Napravljene su od izdržljivih, a prijatnih materijala. Najčešće je to kombinacija pamuka i poliestera. Pri čemu su šavovi ojačani. Na taj način je postignuta vrhunska pokretljivost i funkcionalnost.

Taktičke košulje

Dodatni komfor donosi dobra moć ventilacije u vidu specijalnih integrisanih mrežica i drugih dodataka. Zahvaljujući njima obezbeđeno je hlađenje tela, te ne postoji opasnost od prekomernog, neprijatnog znojenja. Poseduju i sposobnost upijanja vlage i brzog sušenja, što ih čini veoma praktičnim. Zapravo, taktičke košulje su napravljene tako da vam omogućavaju da postignete maksimalne rezultate.

Modeli su sa dugim rukavima kako bi zaštitile ruke osoba koje ih nose. Karakterišu ih i džepovi, koji su veći od standardnih i sa sigurnijim sistemom zatvaranja. Pojedini modeli imaju i sakrivene džepove za dokumenta.

Još jedna važna osobina jeste izuzetna trajnost. Materijali su otporni na habanje, čime je zagarantovana višegodišnja uoptreba.

Kako izabrati taktičku košulju?

Pre nego što krenete u potragu za odgovarajućim modelom taktičke košulje dobro razmislite u kojim situacijama ćete je nositi. Odnosno, za šta vam je ona potrebna.

Da li kupujete košulju za taktičke operacije ili patrolni rad? Da li ste službenik obezbeđenja ili policajac? Da li vam je ona potrebna za sportsko streljaštvo, trening, lov ili planinarenje?

Taktičke košulje

Različite aktivnosti zahtevaju i različit stepen mobilnosti. Na primer, taktičke operacije zahtevaju bolju pokretljivost kako biste brzo mogli da reagujete na svaku pretnju. Sa druge strane, u sportskom streljaštvu pored pokretljivosti morate voditi računa i o samom kroju, koji treba da nosi dozu elegancije.

Taktičke košulje možete pronaći u army shop-u Urban Dart. U bogatoj ponudi čekaju vas i taktičke pantalone, taktičke jakne, taktičke kape, taktičke patike i taktičke rukavice.