Blog

Čuture – Sastavni deo kamp opreme

Čuture

Čuture su specijalne boce za tečnost koje su dizajnirane za višestruku upotrebu. Spadaju u osnovnu kamp opremu. Mada ih koriste i planinari, biciklisti, lovci i ribolovci. Zatim, vojnici, vatrogasci i radnici na terenu.

Svi dobro znamo koliko je važno da naše telo bude hidrirano. Ispijanje najmanje 2 litra dnevno vode čini osnovu za zdrav život. Nažalost, mnogi ljudi se ne pridržavaju ovog pravila, već čekaju da ožedne.

Žeđ je jasni znak da je vaše telo dehidriralo, te nikako ne treba da čekate poslednji trenutak. Zbog toga je preporučljivo da uvek uz sebe imate posudu sa vodom.

Međutim, ova navika za mnoge predstavlja pravi izazov kada borave napolju. Staklene flaše za vodu nisu nimalo praktične, jer se mogu razbiti. Dok plastične služe samo za jednokratnu upotrebu i nisu preporučljive za novo punjenje. Najbolje rešenje za to jesu čuture.

Kada su se pojavile čuture?

Preteča čuture postoji od davnina. Još su stari narodi pravili posude za vodu od izdubljenih tikvica ili u vidu torbi od kože. Njih su kasnije zamenile staklene flaše koje su stavljane u tkanu torbu. Kao zatvarač korišćen je čep od plute.

Čuture kakve danas poznajemo pojavile su se početkom 20. veka. Izrađivane su od metala, tj. kalajisanog čelika, nerđajućeg čelika ili aluminijuma. Od istog materijala pravljen je i poklopac, koji je obično bio pričvršćen za vrat boce kratkim lancem ili trakom. Na taj način je sprečeno gubljenje zatvarača ili padanje na prljavo tlo.

Metalne čuture su predstavljale veliko poboljšanje u odnosu na staklene verzije. Nažalost, imale su manu. Prilikom udara o tlo dolazilo je do udubljenja i stvaranja sitnih rupica iz kojih je lagano curila voda.

Ovaj problem otklonjen je u najnovijim modelima. Naime, savremeni dizajn čutara podrazumeva upotrebu kvalitetne plastike.

 Čuture čuvaju vaše zdravlje

Prve čuture bile su namenjene vojnicima. Ne samo da su im obezbeđivale dovoljnu količinu vode, već su imale ogromnu ulogu u higijeni.

Razne bakterije, virusi i druge klice svugde su oko nas. Kako su ranije vojnici delili posudu za piće, klice su se lako prenosile. Čuture su to sprečile, jer je svaki vojnik imao svoju. Samim tim, igrale su važnu ulogu u očuvanju zdravlja vojnika, naročito tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Čuture

Ovu ulogu zadržale su i danas, te ne čudi što čine osnovu vojne i taktičke opreme. One omogućavaju vojnicima, ali i drugima koji su na terenu, da sa sobom nose svežu, ispravnu vodu. Time sprečavaju ne samo dehidraciju, već i upotrebu zagađene vode od koje se mogu razboleti.

Prednosti upotrebe plastične čuture

Današnje čuture se prave od kvalitetne plastike, koja ne sadrži štetne materije.To znači da ne postoji rizik od narušavanja zdravlja čak i nakon višegodišnje upotrebe.

Za razliku od ranijih, metalnih, plastične čuture su veoma lagane, te ih možete nositi sa drugom opremom. Istovremeno su dovoljno izdržljive da garantuju dugotrajno korišćenje, bez opasnosti od pojave rđe.

Proces izrade podrazumeva poštovanje visokih standarda, te ne morate brinuti da li negde propuštaju vodu.

Čuture

Održavanje temperature je još jedna prednost čuture. Zahvaljujući njima imaćete vodu upravu onakvu kakvu volite da pijete.

Različite modele čutura možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i šatori, noževi, satovi za preživljavanje, Zippo upaljači, taktički rančevi i druga kamp oprema.