Blog

Pilotske jakne – Namenjene za moderne muškarce jedinstvenog stila

Pilotske jakne

Pilotske jakne, baš kao što im naziv kaže, dizajnirane su za pilote. Vremenom, postale se mnogo više od vojne odeće, dobivši status kultnog odevnog predmeta.

Kada su se pojavile pilotske jakne?

Prvi svetski rat označio je početak vojnog vazduhoplovstva. Međutim, tadašnji borbeni avioni nisu imali zatvorenu pilotsku kabinu. Zbog toga je pilotima bila potrebna oprema koja će ih zaštiti od niskih temperatura.

Američka vojska je zvanično osnovala Odbor za vazduhoplovnu odeću u septembru 1917. godine. Vrlo brzo su se pojavile i prve pilotske jakne. Izrađivane su od kože, sa visokim okovratnicima, jakim rajsferšlusima, pripijenim manžetnama i strukom. Pojedine su bile postavljene krznom radi dodatne toplote.

Pilotske jakne

Ipak, pilotske jakne, kakve danas poznajemo, pojavile su se 1926. godine. Za njihov dizajn zaslužan je Leslie L. Irvin. Ovaj američki kaskader i inovator na polju avijacije napravio je prvi model od ovčije kože. Pokazale su izvanredne karakteristike, te su naišle na veliko interesovanje pilota.

U Drugom svetskom ratu potražnja za ovim jaknama je toliko porasla da je Irvin morao da proizvodnju proširi na kooperante. Svaka kompanija – saradnik dodavala je neke svoje elemente pilotskim jaknama, što je rezultiralo brojnim varijacijama.

Danas se pilotske jakne najčešće povezuju sa MA-1. U pitanju je model koji se izrađuje od najlona sa 2 koso postavljena džepa, 2 unutrašnja džepa i džepom na rukavu. Originalna verzija dolazila je u zelenoj boji sa narandžastom postavom. Mada se sada mogu videti i u drugim bojama.

Druge popularne verzije su A-2, B-3, B-6, B-7, B-32 i G-1.

S obzirom da su tradicionalne pilotske jakne kožne Urban Dart vam otkriva zašto su one najbolji izbor.

Idealne za hladne dane

Pilotske jakne su poznate po toplini koju pružaju. Naime, visoko postavljena kragna, obloženo krzno i jake manžetne obezbeđuju telu da zadrži toplotu. Dok vrhunska koža garantuje neprobojnost, sprečavajući da prodre hladnoća. Zahvaljujući ovim karakteristikama predstavljaju odličnu investiciju za hladne dane.

Pilotske jakne

Elementi dizajna, kao što su tvrđi šavovi i pleteni krajevi, čine ove jakne veoma izdržljivim. Sve što treba da uradite je da održavate svoju jaknu da bi trajala mnogo godina, pa čak i decenija.

Osim topline i trajnosti obezbeđuju i viši nivo komfora. Za razliku od drugih, pilotske jakne su lagane, te nema osećaja težine tokom nošenja.

Ostavite utisak gde god da se pojavite!

Želite da kreirate bezvremenski izgled? Nosite kožnu pilotsku jaknu. Kombinacija moćnog dizajna i mekane kože ostavlja upečatljiv utisak gde god se pojavite.

Pilotske jakne

Dodatna prednost jeste neverovatne mogućnosti kombinovanja. Pilotske jakne nezamenjivi su komad uz džins. Odlično pristaju i uz druge casual komade, pa i uz elegantnu odeću. Bilo da idete na kafu sa prijateljima, krećete na posao, krećete na let avionom pa ste vozilo parkirali na aerodromu Beograd ili u večernji provod – vaša jakna pobrinuće se da imate atraktivan, trendi look.

Pilotske jakne čekaju vas u army shop-u Urban Dart. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći i druge modele jakni, uključujući i vijetnamke. Zatim, dukserice, kao i raznovrsnu taktičku odeću i obuću – taktičke košulje, taktičke pantalone, taktičke patike