Blog

Futrole za pištolje – Kako izabrati odgovarajuće?

Futrole za pištolje

Futrole za pištolje su dizajnirane za skriveno nošenje pištolja. Zahvaljujući tome omogućavaju nesmetano nošenje oružja na javnom mestu ili mestu gde ne bi trebalo ljudima staviti do znanja da ste naoružani.

Osim za prikriveno držanje, koriste se i za ograničavanje neželjenog kretanja pištolja. Tačnije, bez futrole nema garancije da će vaš pištolj ostati na mestu. Njihova forma je takva da pokriva okidač. Samim tim sprečava nekontrolisano ispaljivanje metaka.

Mnogi odlučuju da nose vatreno oružje sa mecima u komori tako da je odmah dostupno za upotrebu. Imajući ovo u vidu zaštitna funkcija futrole za oružje je naročito značajna.

Još jedna važna karakteristika jeste lak pristup. Naime, futrole su kreirane tako da se pištolj može lako izvući za trenutnu upotrebu.

Istorija futrola za oružje

Ideja o stvaranju futrole za oružje postoji skoro isto koliko i oružje. Ipak, tek su evolucija vatrenog oružja i njegova komercijalizacija doveli do stvaranja prvih modela.

Mnogi su mišljenja da futrole svoje postojanje duguju revolverašima sa Divljeg zapada. Iako su oni zaslužni za popularizaciju, nije postojao pravi model. Zapravo, u to doba korišćeni su kaiševi sa prorezima koji su bili dovoljno veliki da pištolj prođe kroz njih.

Napredak tehnologije doveo je do pojave novih modela pištolja. To je uslovilo i usavršavanje primitivnog dizajna, te su razvijene futrole koje se nose ispod odeće.

Prva standardizovana futrola predstavljena je 1911. godine. Najpre je korišćena u vojsci, gde je dobila naziv „M1912“.  Mada je postala poznata pod imenom „Pershing style“, po komandantu vojske generalu Johnu „Black Jack” Pershingu. Model M1912 ubrzo je zamenjen sa M1916 verzijom koja je korišćena tokom Drugog svetskog rata.

U drugoj polovini 20. veka pojavile su se i futrole za rame. Razvio ih je John Bianch, a stekle su širu upotrebu nakon krimi filmova toga doba.

Vrste futrola za oružje

Unutrašnja futrola za oružje se pričvršćuje se za pojas. Pri čemu, drška pištolja ide iznad pojasa, a ostatak pištolja ostaje skriven u pantalonama. Možete se odlučiti da nosite futrolu na boku ili na donjem delu leđa, u zavisnosti od toga kako utiče na vaše kretanje. IWB, kako se još naziva, je najčešće korišćena i najstandardnija vrsta.

Futrole za pištolje

Futrola za rame omogućava nošenje ispod pazuha. Kao takva idealna je za one koji celog dana nose jaknu, te mogu ispod nje sakriti oružje. Obično dolazi sa dodatkom za drugu stranu koja je namenjena za rezervne okvire.

Futrole za gležanj se omotavaju oko gležnja elastičnim ili kopčama na kukice. Zbog toga zahtevaju nošenje pantalona širih ivica. Imaju manju praktičnu upotrebu, jer ne obezbeđuju laku dostupnost kao drugi modeli.

Kako izabrati futrolu za oružje?

Vrsta futrole za oružje ima ključnu ulogu pri izboru. Međutim, nemojte da zaboravite i druge karakteristika. Glavna jeste sigurnost.

Futrola treba da drži pištolj na mestu u svim situacijama, ne samo u stanju mirovanja. To znači da i prilikom trčanja ili izlaska iz automobil vaš pištolj ne sme da ispadne iz nje. Ujedno, mora da obezbedi lak pristup, čak i u borbi.

Materijal, takođe, je važna karakteristika. Tradicionalno, futrole se izrađuju od kože. Kako je u pitanju prirodni materijal, lakše se prilagođava obliku tela. Noviji modeli se sve više prave od sintetičkih materijala. Karakteriše ih veća krutost, te ne gube oblik nakon višegodišnje upotrebe. Nema rizika ni od truljenja pri dodiru sa vlagom. Dok su na izvlačenju nešto brže od kožnih.

Prilikom izbora treba da obratite pažnju i na nagib futrole. On se odnosi na to koliko je pištolj nagnut napred od vertikale kada se nosi. Futrola sa ravnom kapkom ima 0 stepeni nagiba i nosi pištolj vertikalno. Model sa FBI nagibom je između 10 i 20 stepeni. Postoje i one sa jakim nagibom, tj. 30 i više stepeni.

Futrole za pištolje

Futrole za oružje, kao i gun pack torbe vrhunskog kvaliteta, možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čekaju i vazdušni pištolji, vazdušne puške i airsoft pištolji.