Blog

Podkape – Koje su prednosti njihovog nošenja?

Podkape

Podkape predstavljaju posebnu vrstu pokrivala za glavu. Dizajnirane su tako da pokrivaju ne samo glavu, već i vrat i veći deo lica.

Sve fantomke, kako se popularno nazivaju, imaju otvore za oči. U zavisnosti od stila i namene, neke imaju i rupu za usta, dok druge ostavljaju nos i usta nepokrivene. Pojedine verzije imaju otvor za čitavo lice.

Bez obzira na veličinu i broj otvora, disanje nije otežano. Podkape su napravljene od prozračnih tkanina koje ne ometaju funkcionisanje.

Zanimljiva istorija podkape

Podkape su nastale u 19. veku. Tačnije tokom Krimskog rata (1853-1856). Da bi se zaštitili od jake zime britanski vojnici su nosi svojevrsna pletena pokrivala za glavu. Ona su im štitila gornji i donji deo lica, otkrivajući samo oči.

Prvi put su se pojavile u borbi kod Balaklave 1854. godine. Britanskim trupama je bila potrebna ova pomoć, pošto njihove sopstvene zalihe tople odeće, otporne na vremenske prilike, nikada nisu stigle na vreme.

Zahvaljujući ovom malom gradu u blizini Sevastopolja na Krimu podkape se i danas nazivaju balaklave. Međutim, istoričari navode da naziv u to doba nije korišćen, već se pojavljuje mnogo godina nakon Krimskog rata, krajem 19. veka.

Tradicionalno, balaklave su bile napravljene od vune. Danas postoje od različitih tkanina, uključujući poliester, pamuk, poliakril, pa i svila i bambus.

Podkape

Tokom godina proširila se i njihova upotreba. Pored zaštitne, taktične odeće vojnika, koriste ih i vatrogasci, policija i pripadnici specijalnih snaga. Obavezni su deo sportske opreme skijaša, snoubordera, kao i vozača trkačkih automobila.

Verovali ili ne, postale su i modni trend. Pletene balaklave pojavile su se u kolekcijama na New York Fashion Week-u 2018. godine.

Prednosti njihovog nošenja

Podkape se mogu nositi u bilo kojoj situaciji kada ste na otvorenom u hladnim uslovima tokom dužeg vremenskog perioda.

Njihov glavni zadatak je zaštita od hladnoće. Naime, kreirane su tako da smanjuju kontakt između hladnog vazduha i vaše kože. Samim tim, minimiziraju gubitak toplotne energije. Lagana i fleksibilna konstrukcija omogućava potpunu pokretljivost. Time je zagarantovano održavanje vrhunskih performansi tokom vaših avantura na otvorenom.

Podkape

Podkape štite i od vlage. Materijal od kog su izrađene upija znoj, te sprečava da prodre u potporni sloj kacige. Na taj način je eliminisana opasnost od razvoja bakterija i neprijatnih mirisa. Ne samo da će bez njih vaša kaciga biti smrdljiva, već i podložnija oštećenju.

Podkape kao taktička odeća

Pored zaštite od hladnog vazduha, podkape kao taktička odeća, štite i od drugih negativnih uslova spoljašnje sredine. Pre svega, od prašine, peska i prljavštine. Time obezbeđuju održavanje higijene, ali i vašu efikasnost u borbi.

Podkape

Još jedna važna karakteristika jeste moć kamuflaže. S obzirom da prekrivaju veći deo glave, jedan su od najbržih, najjednostavnijih i najefikasnijih načina da kamuflirate lice u operacijama na tajnom zadatku i tokom vojnih operacija na neprijateljskoj teritoriji.

Podkape vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart. Ovde vas čeka i druga taktička oprema, kao što su taktičke rukavice, taktičke patike, taktičke naočare