Blog

Oprema za kampovanje – Šta vam je sve potrebno za boravak u prirodi?

Kamperska oprema

Oprema za kampovanje učiniće boravak u prirodi prijatnijim.

Bez obzira da li kampujete sa porodicom, prijateljima ili sami, jedno je sigurno – dobar provod je zagarantovan. Zapravo, ništa se ne može porediti sa ovim doživljajem. Mir koji se širi unaokolo, beskrajna zelena polja i, naravno, nebo posuto zvezdama kakvo ne možete videti u urbanim sredinama.

Imajte u vidu da je kampovanje oblik rekreacije na otvorenom koja uključuje noćenje sa osnovnim privremenim skloništem, kao što je šator. Samim tim, predstavlja izazov, čak i za iskusne kampere.

Ne samo da ćete pomeriti svoje granice u snalažljivosti, već ćete možda doživeti i neočekivane situacije vredne pamćenja. Ipak, uz pravu kamp opremu ništa vas neće omesti u novoj avanturi.

Oprema za kampovanje ima dugu istoriju

Sam koncept kampovanja, a sa njim i kamp oprema, pojavio se početkom 20. veka. Svoje postojanje duguje Thomasu Hiramu Holdingu. Ovaj Britanac je svoje iskustvo putovanja u Irsku pretočio u knjigu „The Camper’s Handbook“, koja je postavila osnovu kampovanja.

U početku, ova rekreacija je bila popularna među višim društvenim slojevima. Vremenom je privukla pažnju i drugih socioekonomskih klasa. Sa razvijem kampovanja razvijala se i oprema za kampovanje tako da danas ona obuhvata mnoštvo proizvoda.

Osnovna oprema za kampovanje

Prvi na listi, definitivno, je šator. Ne samo da služi za spavanje i odmor, već predstavlja zaklon i zaštitu od nepogda. Pri izboru uzmite u obzir veličinu, težinu, izdržljivost i lakoću postavljanja. Takođe, obratite pažnju na hidroizolaciju, ventilaciju i okvir šatora.

Miran noćni san je neophodan za energično iskustvo kampovanja. Zato vam je neophodna i dobra vreća za spavanje. Ona će vam pružiti udobnost i toplinu tokom noći. Potražite model koji nudi odgovarajuću temperaturu za klimu u kojoj ćete kampovati.

Kamperska oprema

Čvrst ranac je vaš verni pratilac na bilo kojoj kamperskoj ekspediciji. On mora biti specijalno dizajniran za ovu namenu. Odnosno, treba da bude napravljen od izdržljivog materijala otpornog na habanje. Zatim da ima sigurnosne pojaseve, pregrade i, pre svega, dovoljno prostora da u njega smestite kamp opremu. Obavezan je i sistem za ventaliciju leđa, koji obezbeđuje maksimalnu udobnost tokom dugih pešačenja.

Oprema za kampovanje podrazumeva i potrepštine za kuvanje. Tu spadaju kresivo za paljenje vatre, čutura sa vodom, posuđe i pribor za jelo. Preporučljivo je da posuđe bude lagano, a pribor za jelo kompaktan i kombinovan. Na taj način ćete uštedeti na prostoru u rancu.

Kamperska oprema

Bezbednost uvek treba da bude prioritet kada krećete na kampovanje. Zbog toga spakujte komplet prve pomoći, sigurnosnu sirenu i set za preživljavanje.

Zašto uložiti u kvalitetnu opremu za kampovanje?

Posedovanje kvalitetne opreme za kampovanje je najvažnije za uspešnu avanturu na otvorenom. Ne samo da garantuje udobnost i sigurnost, već i poboljšava vaše celokupno iskustvo. Zamislite da pokušavate da spavate u slabom šatoru tokom jake kiše ili se borite sa vrećom za spavanje lošeg kvaliteta na niskim temperaturama.

Kvalitetna oprema za kampovanje treba da bude izdržljiva. Time je obezbeđena sigurnost, ali i višegodišnja upotreba.

Kamperska oprema

Težina je još jedan ključni faktor. Posebno ako planirate da veći deo pešačite do mesta za kampovanje. Lagana oprema može značajno uticati na vašu ukupnu udobnost dok ste u pokretu. Međutim, vodite računa o uspostavljanju ravnoteže između težine i izdržljivosti.

Na kraju, nemojte zaboraviti na funkcionalnost. Razmotrite karakteristike i dizajn svake stavke kako biste bili sigurni da zadovoljava vaše specifične potrebe.

Oprema za kampovanje vrhunskog kvaliteta, kao i taktičku opremu i odeću možete pronaći u bogatoj ponudi army shop-a Urban Dart.