VOJNA OBUĆAVOJNA ODEĆAKOŽNE JAKNEVAZDUŠNO ORUŽJETORBICE I FUTROLEELEKTROŠOKERIDVOGLEDIPIROTEHNIKA

Avada Classic Shop
Почетна » Obuća

Obuća služi za zaštitu ljudskih stopala. Zavisno od namene obuća može biti različitog dizajna i različitih materijala. Prve cipele su u stvari bile sandale i datiraju oko 7000-8000 godina pre nove ere. Pronađene su u Oregonu u SAD-u. Najstarije kožne cipele koje su u potpunosti bili zatvorene su pronađne u Jermeniji.  Veruje se da potiču od 3500. godina p.n.e. Ipak neka vrsta obuće koristila mnogo pre ovih datuma. Pretpostavlja se da su prvi put korišćene još pre 26000 godina. U kasnijim dobima se moglo videti da Grci nisu preferirali obuću.

Na većini kipova iz tog doba se ne vidi bilo kakva obuća. Rimljani su imali drugačiji stil i znatno su više koristili obuću. To je omogućavalo vojsci da budu znatno opasniji na bojnim poljima. Obuća je bila neophodna odevni predmet visokog staleža. Razvoj obuće se menjao u zavisnosti od podneblja. U srednjem veku postaju ozbiljan modni detalj. Počinju da se razvijaju i cipele samo u svrhe nošenja na uglednim mestima. U 20. veku počinje proizvodnja sa raličitim materijalima. Kao što su: guma, plastika, veštačka vlakna itd. U skorije vreme je početa i proizvodnja od razgradivih materijala.
2007. godine globalna industrija cipela je narasla na 107 milijardi dolara. Najdominatnija proizvodnja se nalazi u Kini sa oko 63% svetske poizvodnje.

Title

Go to Top