Serbian
Zemun
Beograd

Vojne Čizme

Čizme su odevni predmet koji služi da zaštiti stopala, ali i potkolenice od spoljnih uticaja. U suštini one su vrste cipela čija je osnovna karakteristika veća dubljina.

Istorija: Najranije čizme su činile dva dela.Donji koji je bio uporediv sa običnim cipelama i gornji napravljen od nekog toplijeg materijala. Oko 1000 godina pre nove ere, ova dva dela su se spojila i tako su nastale preteče današnjih čizmi. Naravno, razvoj čizme se duguje narodima koji su živeli na krajnjem severu pre svega Rusima, ali i Skandinavcima i drugim. U 17.veku u Evropi su čizme dobile pre svega vojnički stil. U tom dobu one postaju i modni detalj pa se razvijau čizme sa potpeticom.

Vrste: Čizme se mogu u zavisnosti od namena praviti od najrazličitijih materijala: koža, vuna, platno, guma, cintetički materijali i dr. Po veličini čizme mogu biti: natkolenice, potkolenice i plitke čizme. Takođe postoji i podela prema nameni odnosno mestima gde se mogu koristiti. Sa obzirom na konstrukciju i ukoliko se koriste odgovarajući materijali čizme mogu biti i zaštitne pre svega u građevinarstvu, kod vatrogasaca i slično.

cena
  • -
na akciji
Proizvođači
Kategorije proizvoda
  • ?
  • ?

Odaberite kategoriju:

Filter 0

Rezultati: 6