Radno vreme:
pon - pet: 09-20h
sub: 10-20h
PRODAVNICA ZEMUN
011/316 63 51

Čizme su odevni predmet koji služi da zaštiti stopala, ali i potkolenice od spoljnih uticaja. U suštini one su vrste cipela čija je osnovna karakteristika veća dubljina.

Istorija:

Najranije čizme su činile dva dela.Donji koji je bio uporediv sa običnim cipelama i gornji napravljen od nekog toplijeg materijala. Oko 1000 godina pre nove ere, ova dva dela su se spojila i tako su nastale preteče današnjih čizmi. Naravno, razvoj čizme se duguje narodima koji su živeli na krajnjem severu pre svega Rusima, ali i Skandinavcima i drugim. U 17.veku u Evropi su čizme dobile pre svega vojnički stil. U tom dobu one postaju i modni detalj pa se razvijau čizme sa potpeticom.

Vrste:

Čizme se mogu u zavisnosti od namena praviti od najrazličitijih materijala: koža, vuna, platno, guma, cintetički materijali i dr. Po veličini čizme mogu biti: natkolenice, potkolenice i plitke čizme. Takođe postoji i podela prema nameni odnosno mestima gde se mogu koristiti. Sa obzirom na konstrukciju i ukoliko se koriste odgovarajući materijali čizme mogu biti i zaštitne pre svega u građevinarstvu, kod vatrogasaca i slično.

 

nano-sprej-nov-1.jpg