Radno vreme:
pon - pet: 09-20h
sub: 10-20h
PRODAVNICA ZEMUN
011/316 63 51

Džemperi

Džemper ili pulover je odevni predmet koji služi za pokrivanje gornje polovine tela i ruka, popularan je kod muškaraca, žena i dece svih uzrasta.
Često se nosi preko košulje, bluze, majice i sl., ali se može nositi direktno uz kožu.
Džemperi se tradicionalno prave od vune, ali u sadašnjosti se prave još od pamuka, sintetičkih vlakana ili kombinacijom svih navedenih materijala.
Osnovna namena džempera je zaštita od hladnoće. Zbog toga je jedan od najpodesnijih materijala za pletenje džempera vuna. Vuna ima svojstvo zadržavanja sitnih vazdušnih mehurića koji kada su u velikom broju veoma dobar toplotni izolator.

Vrste:

Postoji veoma puno različitih oblika džempera, a oni se mogu podeliti prema:
- Različit tip okovratnika. Postoje obični kružni okovratnici i okovratnici sa tzv. V izrazom. Ali postoji okovratnik koji ide do brade i ovakav džemper se često zove rolka.
- Sa i bez otvaranja. Pored standardnih džempera često se mogu naći džemperi koji se mogu šnirati sa prednje strane pomoću rajfešlusa ili dugmića
- Različiti materijali. Najčešći materijali od kojih se izrađuju džemperi su: vuna, pamuk, poliester i druga veštačka vlakna ili kombinacija svih pomenutih.